Özel Eğitim Öğretmenlik Uygulamalarında Teknoloji Kullanımı Önerileri

              0x0-hic-bilinmeyen-teknolojik-bilgiler-1520712467595.jpg

Teknoloji nedir

sorusuna çoğu insan örnek vererek cevap verebilir. “Elimdeki telefon, arabalar, bilgisayarlar, sanayide kullanılan makineler…” gibi. Ancak çok az kişi teknolojiyi, insanların gereksinimlerine yönelik araç ve gereçlerin yapılıp üretilmesi için gereken bilgi – yetenek olarak tanımlayabilir. Teknolojinin başka bir tanımı da bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgi şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Ama işin özü teknoloji, insanoğlunun bilimi kullanarak hayatı kolaylaştırmak için yaptığı şeylerdir. Yani en basit ve en açıklayıcı tanımıyla, teknoloji bu şekilde ifade edilebilir. Yunanca da sanat ve bilmek kelimelerinden oluşan teknoloji, tekno-logia sözcüğünden gelmektedir. Tehnikos ustalık, teknik bilgi gibi anlamlara gelirken, logia ise sanat, bilim, yetenek gibi anlamlara gelmektedir

Teknolojinin Yararları:

1.Teknolojinin yararlarının başında İnternet bulunuyor. İnternet ile istediğimiz her hangi bir kişi ile kilometrelerce uzaklıkta dahi olsa görüntülü konuşabiliyor olmamız.

2.Teknolojik gelişmeler sayesinde insanların vakti çoğalıyor ve insan gücüne olan ihtiyaç azalıyor. Mesela ev hanımları için bulaşık makinaları, çamaşır makinaları, ya da kurutma makinaları bu teknolojik gelişimlere büyük örnek teşkil etmekte.

3.Evlerinizde olan tablet ya da bilgisayarlar sayesinde istediğiniz bilgilere bir tıklama ile ulaşabilirsiniz.

4.Evinizdeki yiyecekleri ilk günkü tazelik ile saklama imkanınız da buz dolabı sayesinde bulunuyor. Sırf bu işler için dahi çok az zaman harcarsınız. Uzun süreler gerektiren bu işler anında hallolur. Daha kolay ve pratik bilgilere sahip olursunuz.

5.Teknoloji sadece günlük yaşamda değil tıp alanında da büyük ilerlemeler kat etti. İnsanlar teknoloji sayesinde daha kolay tedavi olabiliyor ve daha rahat bir biçimde hastane ortamında kalabiliyor.

6.Teknolojinin bir diğer faydası ise insan düşüncelerini diğer insanlara çabuk bir biçimde iletebilmesidir. Mesela telefon sayesinde ulaşımınız çok kolay olacaktır.

7.Matbaalar sayesinde kitaplar çok sayıda çıkabiliyor ve tüm insanlığa aktarılıyor. Ayrıca birçok kişide birden bulunabiliyor.

8.Radyo sayesinde arabanızda giderken haberlerden ve gündemden yeni haberler alabilirsiniz.

9.Önemli olan bir diğer konu ise ulaşımdır. Uçaklar arabalar sayesinde istediğimiz her yere çok kolay bir biçimde ulaşırız. Ayrıca bu ulaşım çoğu zaman hayati değerler taşır. Her hangi bir hastayı anında hastaneye ulaştırmak araba ve uçaklar ile olur.

Eğitim Teknolojisi;

öğrenme sürecini geliştirmek için oluşturulan her türlü sistemi, tekniği ve yardımı içermektedir. Öğretimsel problemler, doğumdan ölüme kadar hayatın bütün aşamalarında karşılaştığımız ve çözüm bulmamız gereken sorunlardır.
Engler; teknolojiyi eğitimin ayrılmaz bir parçası olarak görmekte ve eğitim her yönüyle ; öğretmen öğrenci ve çevre arasında bir iletişim ağı ise, öğretim teknolojisinin bu ağ ögeleri arasındaki ilişkileri tanımlamada önemli bir görevi vardır demektedir (1972:62). Bu konuda Heinich, üstün teknoloji kullanmanın tek başına yeterli olmadığını belirtmekte ve eğitimde gerekli yer ve zamanda teknolojiden yaralanmanın önemi üstünde durmaktadır.

teknolojinin avantajları sağlamak için okul öncesi eğitim sürecinde kullanılacak eğitim yazılımları çok önemlidir. Bilgisayar destekli öğretimde programların hangi amaçlara yönelik kullanılacağının belirlenmesi ve amaca uygun eğitim yazılımlarının seçilmesi gerekmektedir.Eğitim yazılımları çocuğun gelişimine uygun, geleneksel programlarla kaynaştırılacak şekilde olmalıdır. Uygun düzenlenmiş BDE programları ile çocuklar bireysel öğrenmeyi gerçekleştirebilecekler, kendi hız ve bilgi düzeylerine göre ilerleme kaydedebileceklerdir. Bilgisayar programları ile çocuk arasındaki iletişim doğru bir şekilde kurulursa, bilgisayar işlevsel ve problem çözmeye yarayan bir araç haline gelebilecektir Problem çözme programlarıyla çocuklar keşfederek öğrendikleri için de daha etkili ve kalıcı öğrenme sağlanabilmektedir

küçük yaştaki çocukların bilgisayarı kullanmalarında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar;
-Bilgisayar kullanılacak ve kullanılmayacak durumlar önceden belirlenmelidir.
-Bilgisayar etkinlikleri okul öncesi eğitim programları ile bütünleştirilmelidir.
-Bilgisayar kullanımında çocukların ilgileri ve gelişimleri göz önünde bulundurulmalıdır.

-Bilgisayar çalışmalarında çocuğun etkin olması desteklenmelidir

-Çocukların çeşitli bilgisayar uygulamalarına katılmaları sağlanmalıdır. Bu
uygulamalar;
-çocukların bilgisayarı tanımasını sağlamak,
-bilgisayarın yetenekleri ve sınırlılıkları konusunda çocuklarda kavrayış geliş-
tirmek,
-çocukların değişik çalışmalarda bilgisayardan faydalanma yeteneklerini artırmak,
-çocukların tutum ve ilgilerinde bireysel farklılıklarını yaşamalarına izin vermek,
-çocuğun öğrenmesi ve keşiflerde bulunabilmesi için olanaklar yaratmak gibi
amaçlara uygun olmalıdır.

1425978963_852149