işitme engelli öğrencilerin eğitiminde yardımcı teknolojiler

  •                    FM SİSTEMsemi-fixed-fm-system

İşitmeye yardımcı teknolojilerde en çok bilinen teknolojilerden bir tanesi FM (frequency-modulated) sistemidir. FM sistemi birçok dinleme ortamında kolaylıkla kullanılabilmektedir.Ancak FM sistemi diğer kablosuz sistemlerden en önemli fakı,dinleyicilere konuşmacının sesini yüksek kalitede iletebilmesidir

FM sistemleri ilk olarak 1960’ların sonlarında tanıtıldı ve okullarda yaygın olarak kullanılmaktadır. FM sistemleri, ilgilenilen hoparlör tarafından kullanılan bir verici mikrofondan ve dinleyicinin kullandığı bir alıcıdan oluşur. Mikrofondan gelen sinyal, FM radyo teknolojisi vasıtasıyla alıcıya kablosuz olarak gönderilir. FM alıcılarının erken iterasyonları vücut tarafından giyilen cihazlardı ancak minyatürleşme, bireysel işitme cihazlarına doğrudan bağlı daha küçük kulak seviyesi alıcılara yol açtı. Alıcılar bir audioshoe kuplörü veya kulak arkası (BTE) işitme cihazı pil kapılarına entegre edilmiş olarak işitme cihazlarına bağlanırlar ve koklear implantlar (CI’ler) ve Kemik Bağlantılı İşitme Cihazları (BAHA’lar) dahil olmak üzere daha yakın zamanda geliştirilmiş işitme teknolojisi ile çalışacak şekilde adapte edilmiştirlar. ). Geleneksel bir FM sistemi, mevcut cihazın çevresel mikrofonları üzerinde önceden belirlenmiş, sabit kazanç sinyali verir. Yıllar geçtikçe, bu tür sistemler arka plan gürültüsünün çeşitli seviyelerinde hedef sinyallerinin duyulabilirliğini daha da artırmak için teknik yollar getirmiştir.

Özet:3PRQINS2

İşitme cihazı kullanan kişiler gürültülü ortamlarda sesi net olarak duyamayabiliyor. Bu durumda karşısındaki kişiye bir mikrofon ve küçük bir cihazdan oluşan FM sistemi takılıyor.

Böylece konuşan kişinin sesi diğer gürültüleri yok ederek ses dalgaları sayesinde işitme engellinin kulağına gidiyor.

FM sistemi okul ortamında olmazsa olmaz bir aparat. Çünkü öğretmen konuştuğunda sınıftaki gürültü nedeniyle işitme engelli sesi iyi duyamıyor. Bu sistemi takan öğretmenin sesi direk öğrencinin kulağına gidiyor.

Öğretmenin tek yapması gereken FM sisteminin mikrofonunu ağzının 10-20 santimetre aşağısına takmak ve normal konuşmasına devam etmek.

⇒ FM sistem video:

https://youtu.be/BUeuWUQnRr0

 

 

Endüksiyon loop (döngü) sistemleri

indüksiyon loop sistem yaygın olarak kullanılan işitmeye yardımcı ek teknolojilerden bir tanesidir. yaklaşık olarak 50-60 yıl önce geliştirilen bu sistemin 1990’lı yıllardan her işitme cihazının içerisinde telekoil teknolojisinin bulunması zorunlu hale getirilince popülaritesi artmış ve kulanım alanı genişlemiştir . İndüksiuon loop sistemlerin temel bileşenleri ,odanın etrafını çevreleyen bir kablo ve ses yükselticisidir. basit bir kablo döngüsüdür. Dinleme alanının, uzunluk olmaksızın bir mikrofon veya sinyal kaynağı ve amplifikatöre bağlı kablonun iki ucu ile çevrilmesidir. Kabloda akımın geçmesiyle giriş sinyalinin frekans ve gücüyle elektromanyetik bir alan oluşur Induction-Loop-Systems.jpg

Avantajları

  • Kablosuz iletim,
  • Nispeten ucuz ,
  • Dinleyici eğer bir işitme cihazı ya da telecoil’e sahip değilse, ayrı bir alıcıya ihtiyaç yoktur.

Dezavantajları

  • Taşınabilirliği sınırlıdır,
  • Manyetik sinyalin gücü uzaklık arttıkça düşer,
  • Elektromanyetik enerji katı yüzeyler, yakın odalarda karışabilir,
  • İşitme cihazının uyumunu etkileyebilir,
  • Güçlü bir telecoilli işitme cihazı kullanımı gerektirir.

 

Kızılötesi (infrared) sistemler

IR-sistemKızılötesi , dalga boyu yalaşık 0.000001 metre olan elektromanyetik bir ışıma türüdür. kızılötesi sistemi kablosuz işitmeye yardımcı ek teknolojilerden bir tanesini oluşturmaktadır .kablosuz mikrofon, kızılötesi konvertör ve kızılötesi alıcıdan oluşur. Mikrofon konvertörden geçen elektrik sinyalini akustik sinyale çevirir (1).

Bir kızılötesi sistemde konuşmacının mikrofonundan sinyaller, takılmış alıcılara kızılötesi ışık vericisi ile aktarılır. Kızılötesi alıcılar ışığı sinyale çevirir ve bu hastanın kulağına yönlendirilir. Bu sistemler genel sınıflarda seyrek kullanılır fakat tiyatrolar, amfiler ve diğer toplu mekanlardaki işitme kayıplı insanlar için yardımcı cihaz olarak sıkça kullanılırlar

Avantajları (1, 2);

  • Kablosuz iletim,
  • Yüksek kaliteli sinyal,
  • Farklı çeşitlerde alıcı kullanımı,
  • Dışarıdaki radyo dalgalarından etkilenmez,
  • Elektromanyetik parazitten kolay etkilenmez.

Dezavantajları (1, 2);

  • Taşınabilirliği sınırlıdır,
  • Alıcı maksimum ses kalitesi için direkt geçiş çizgisinde olmalı,
  • Güneş ışığından etkilendiği için dışarıda kullanılamaz,

 

Transcenceteknolojik-urunler-transcene

İşitme engelliler için bir teknolojik üründür . Bu uygulamayı akıllı telefonunuza indirdiğinizde sesli sohbetler metin olarak ekranınıza geliyor. Uygulama, her konuşmacı farklı renkte bir konuşma balonu ayarlıyor. Böylece, kafa karıştırmayan bir tasarıma sahip bir chat odası izlenimi yaratıyor.